Sunday, 2 October 2016

Visiting a Basque farm and Plentzia

On Wednesday we had a visit to a Basque sheep farm with my class. It was around four-hour excursion and we got to see sheep, goats and chicken (and some cats and dogs). They told us that the sheep are free on the mountains most of the time. The sheep were so cute and kind. We also had a chance to try milking them and that was a new experience for me.



After petting the sheep for a while we had a workshop of how to make yogurt. We also made talo, which is a typical food of the Basque country (it looks like this). It's similar to the traditional corn tortilla and it's made of corn flour and water. Typical filling is chorizo (pork sausage) but we were modern and our filling was chocolate. It tasted really good!


On Sunday I visited a town nearby called Plentzia which is located 25 kilometers from Bilbao. Normally you can take a metro all the way there but now because of some construction works me and my friend got off at Sopelana and took a bus from there. One-way trip took around an hour. Plentzia has a big beach which is very popular, clean and the sea is calm. Plentzia has many holiday homes owned by wealthier families from Bilbao. We saw a lot of surfers but not so many people on the beach though as the temperature was "only" +21 degrees. 




Suomeksi: Keskiviikkona vierailimme luokan kanssa Baskilaisella lammasfarmilla. Retki kesti noin neljä tuntia jonka aikana näimme lampaita, vuohia ja kanoja (sekä joitain kissoja ja koiria). Meille kerrottiin että lampaat ovat vapaina vuorilla suurimman osan ajasta. Lampaat olivat niin söpöjä ja kilttejä. Meillä oli myös mahdollisuus yrittää lypsää niitä se oli minulle uusi kokemus.

Lampaiden silityksen jälkeen oli vuorossa workshop, jossa meille opetettiin miten tehdä jugurttia. Teimme myös taloa joka on tyypillinen ruoka Baskimaassa. Se on samanlainen kuin perinteinen maissitortilla ja se on tehty maissijauhosta ja vedestä. Tyypillinen täyte on chorizo-makkara mutta olimme moderneja ja meidän täytteenämme oli suklaata. Se oli todella hyvää!

Sunnuntaina vierailin lähikaupungissa nimeltä Plentzia joka sijaitsee 25 kilometriä Bilbaosta. Normaalisti sinne voi ottaa metron suoraan Bilbaosta mutta nyt siellä oli joitain rakennustöitä joten minä ja ystäväni jäimme pois Sopelanan pysäkillä ja otimme bussin sieltä. Yhdensuuntainen matka kesti noin tunnin. Plentziassa on iso ranta joka on todella suosittu, puhdas ja meri siellä on tyyni. Plentziassa on monia bilbaolaisten hieman varakkaampien perheiden omistamia vapaa-ajan asuntoja. Näimme paljon surffareita mutta emme niinkään paljon ihmisiä rannalla sillä lämpötila oli "vain" +21 astetta. 

No comments:

Post a Comment