Saturday 22 October 2016

How is it going?

Over two weeks without writing. The reason for that is that basically I didn't have anything to write about as I was sick for over two weeks. Of course when I get the worst cold in three years I get it here. I missed so many days of school and a trip to Santander. Obviously I was super annoyed. Now I'm back in business though.


I haven't been doing much, just normal everyday life; hanging out with friends and surprise surprise, studying! We have had so many things to do and sometimes it's hard to find the balance between fun and work. I have been living here for nearly two months now and time has gone super fast I have to say. Two months till Christmas! Before Christmas my goal is to at least to visit Madrid and I hope there would be some little excursions organised in near future. I also want to visit Lekeitio, it's a little nice city closeby.



Last Sunday there was a football match between Athletic Bilbao and Real Sociedad. It's an important match as it's a derby, Real Sociedad comes from San Sebastian, the city close to Bilbao. I was watching the game with friends in the bar and the atmosphere was intense. Athletic Bilbao won 3-2 and I wish I would have been at the stadium experiencing it. I definitely have to go to see at least one Athletic match at some point. The picture above is Plaza Unamunu in Casco Viejo (Old Town). I have to say that the Old Town is maybe my favourite place in Bilbao. It has a lot of nice bars and pintxo places, a lot of shops and little streets where to wander. I actually noticed that my life is basically between the university, home and Casco Viejo as I quite rarely go to the center even though it's close.


It's so weird to say but today I miss snow even though there is no proper snow yet in Finland. Well, in two months I will experience it when I go back home for Christmas. I always talk about the weather, but it's so weird for me that the temperatures during the day here are still around +20 or even above. It's like Finnish summer! Anyways, now it's time to start studying as I have both Basque and Spanish exam next week...

P.s. They are filming Game of Thrones here in the places closeby at the moment, surely a good advertising for the Basque country!

Suomeksi: Yli kaksi viikkoa kirjoittamatta. Syy tälle on että minulla ei ollut mitään kirjoitettavaa sillä olin kipeänä yli kaksi viikkoa. Tottakai kun sairastun pahimpaan flunssaan kolmeen vuoteen se tapahtuu täällä. Olin tosi monta päivää poissa koulusta sekä retki Santanderiin jäi myös välistä. Olin tottakai todella ärsyyntynyt. Nyt olen kuitenkin back in business.

En ole tehnyt paljoa, elänyt vain normaalia jokapäiväistä elämää, tavannut kavereita ja yllätys yllätys, opiskellut. Meillä on tosi paljon opiskeltavaa ja joskus on on vaikea löytää tasapaino huvin ja työn välillä. Olen nyt asunut täällä lähes kaksi kuukautta ja täytyy sanoa että aika on mennyt tosi nopeasti. Kaksi kuukautta jouluun! Ennen joulua tavoitteeni on ainakin käydä Madridissa ja toivon että meille järjestettäisiin myös joitain pieniä retkiä lähitulevaisuudessa. Haluan myös vierailla Lekeitiossa, se on mukava pieni kaupunki lähistöllä.

Viime sunnuntaina Athletic Bilbao pelasi jalkapallo-ottelun Real Sociedadia vastaan. Se on tärkeä ottelu sillä se on paikallispeli, Real Sociedad tulee San Sebastianista joka on kaupunki Bilbaon lähellä. Olin katsomassa peliä kavereiden kanssa baarissa ja tunnelma oli intensiivinen. Athletic Bilbao voitti 3-2 ja toivoin että olisin voinut olla paikan päällä stadionilla kokemassa sen. Minun todellakin täytyy käydä katsomassa ainakin yksi Athleticin peli jossain vaiheessa. Kuva yläpuolella on Plaza Unamunu Casco Viejossa (Vanha kaupunki). Täytyy sanoa että vanha kaupunki on ehkä lempipaikkani Bilbaossa. Siellä on paljon kivoja baareja sekä pintxopaikkoja, paljon kauppoja ja pieniä katuja joissa kuljeskella. Itse asiassa huomasin että elämäni pyörii pääasiassa yliopiston, kodin ja Casco Viejon välillä sillä menen keskustaan melko harvoin vaikka se onkin lähellä.

Tuntuu oudolta sanoa tämä mutta ikävöin lunta vaikkei Suomessa edes vielä ole lunta! No, kahden kuukauden kuluttua koen sen kun menen jouluksi kotiin. Puhun aina säästä mutta minulle on tosi outoa että lämpötilat päivisin ovat vieläkin n. +20 astetta tai jopa enemmän. Se on kuin Suomen kesä! Anyways, nyt on aika aloittaa opiskelu sillä minulla on sekä Baskin että Espanjan koe ensi viikolla...

P.s. Tällä hetkellä Game of Thronesia kuvataan täällä lähistöllä, se on varmasti hyvää mainosta Baskimaalle!

No comments:

Post a Comment