Saturday 19 November 2016

Day trip to wonderful Lekeitio

Today was the time to visit Lekeitio, a little town close to Bilbao. It's located 53 kilometers northeast from Bilbao. Me and my friends took the bus from the Termibus bus station. The bus takes 1h 15min and one-way ticket is 3,30€. The bus company is Bizkaibus. The bus journey has nice views especially just before Lekeitio, a lot of valleys and mountains. On weekdays and Saturdays there is a bus every hour, on Sundays not so often.



Lekeitio has around 7200 inhabitants and most of them speak Basque as first language (around 84%). The town is one of the most important fishing ports of the Basque coast. There is a beach in Lekeitio and it's called Isunza. The most important monument is the church which is called the church of Santa Maria.



It was a perfect day to visit the town, the weather was superb and there wasn't too many people, I can imagine how buzzing it is in summer. We were just strolling around, relaxing and enjoying the sun and the sound of the waves. We didn't go to any restaurants but we saw that there were many, they serve especially seafood, pintxos and txakoli (white wine). Lekeitio was really charming and I really recommend to visit it. I have to say I have chosen my exchange destination well, I love the Basque country, its culture and its nature!







Suomeksi: Tänään oli aika vierailla Lekeitiossa, pienessä kaupungissa joka sijaitsee lähellä Bilbaota. Se sijaitsee 53 kilometriä Bilbaosta koilliseen. Minä ja kaverini otimme bussin Termibus-asemalta. Bussimatka kestää 1h 15min ja yhdensuuntainen lippu on 3,30€. Bussiyritys on Bizkaibus. Bussimatkalla on kivat maisemat erityisesti juuri ennen Lekeitiota, paljon laaksoja ja vuoria. Viikolla ja lauantaisin bussi kulkees sinne kerran tunnissa, sunnuntaisin ei niin usein.

Lekeitiossa on noin 7200 asukasta ja suurin osa heistä puhuu baskia ensimmäisenä kielenään (noin 84%). Kaupunki yksi tärkeimmistä kalasatamista Baskimaan rannikolla. Lekeitiossa on ranta, Isunza nimeltään. Kaikista tärkein monumentti on kirkko jonka nimi on Santa Maria.

Tänään oli täydellinen päivä vierailla Lekeitiossa, sää oli mahtava ja siellä ei ollut liikaa ihmisiä. Voin kuvitella kuinka vilkas paikka se on kesällä. Kävelimme vain ympäriinsä, rentoutuen ja nauttien auringosta ja aaltojen äänestä. Emme menneet mihinkään ravintolaan mutta näimme että siellä oli useita, ne tarjoilevat erityisesti mereneläviä, pintxoja ja txakolia (valkoviini). Lekeitio oli todella hurmaava ja suosittelen todella paljon vierailua siellä. Täytyy sanoa että olen valinnut vaihtokohteeni hyvin, rakastan Baskimaata, sen kulttuuria ja luontoa!

No comments:

Post a Comment